ßßß
Składniki (2 porcje)2 filety z halibuta (po około 200g każdy)2 cytrynyBiały pieprz, czarny pieprz, sól, kurkumaOliwa1/2 kubka ryżu jaśminowego500g świeżego szpinaku baby2 ząbki czosnku50g masłaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Rybę skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp startą skórką cytrynową i białym pieprzem.Każdy z kawałków ryby zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut. Kiedy ryż będzie ugotowany dodaj do niego łyżeczkę masła lub oliwy i dużą szczyptę kurkumy, wymieszaj.Tuż przed wyjęciem ryby z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.Umyj i odcedź szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do sałat!).Wlej na gorący wok odrobinę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw solą i pieprzem.Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego masło. Kiedy masło się roztopi, przełóż szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2 cytryny.Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.Podawaj natychmiast z upieczonym halibutem i ugotowanym ryżem.Smacznego!Zobacz także:Labraks pieczony w soliŁosoś z imbirem i curryPieczony dorsz z boczkiem