Wykonanie
Lekki, letni obiad. Pyszny i zdrowy – trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Danie jest smaczne i efektowne, ale w rzeczywistości nie wymaga wiele wysiłku i jest bardzo szybkie. W 30 min nawet największa kuchenna niedojda z pewnością sobie z nim poradzi.
Składniki (2 porcje)2 filety z
halibuta (po około 200g każdy)2
cytrynyBiały pieprz,
czarny pieprz,
sól,
kurkumaOliwa1/2 kubka
ryżu jaśminowego500g
świeżego szpinaku baby2 ząbki
czosnku50g
masłaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.
Rybę skrop oliwą i
sokiem z cytryny, posyp startą
skórką cytrynową i
białym pieprzem.Każdy z kawałków
ryby zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek
wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka
ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut. Kiedy
ryż będzie ugotowany dodaj do niego łyżeczkę
masła lub
oliwy i dużą szczyptę
kurkumy, wymieszaj.Tuż przed wyjęciem
ryby z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.Umyj i odcedź
szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do
sałat!).Wlej na gorący wok odrobinę
oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek.Kiedy
czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście
szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw
solą i
pieprzem.
Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego
masło. Kiedy
masło się roztopi, przełóż
szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2
cytryny.Wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.Podawaj natychmiast z upieczonym
halibutem i ugotowanym
ryżem.Smacznego!Zobacz także:Labraks pieczony w
soliŁosoś z
imbirem i
curryPieczony
dorsz z
boczkiem