Wykonanie
Domowego fast food’u ciąg dalszy. Tym razem smakowity fishburger ze złocistych paluszków
rybnych w pysznej, żytniej
bułce. Możesz oczywiście użyć klasycznych
bułek hamburgerowych, jeśli wolisz.
Rybę smażyłam na mocno rozgrzanej patelni tylko posmarowanej
oliwą – ważne, żeby nie smażyć jej w dużej ilości tłuszczu, bo będzie niezdrowa i niesmaczna.

Składniki (4 porcje)400g
fileta z dorsza (lub innej białej, chudej
ryby)
Bułka tartaSól,
pieprzSzklanka
mlekaOliwa4 łyżeczki
majonezuMix
sałat2
pomidoryCebulaPudełko mieszanki
kiełkówKeczup4
bułki żytniePrzygotowaniePokrój
dorsza na niewielkie kawałki – mniej więcej wielkości popularnych paluszków
rybnych.Namocz
rybę w
mleku, następnie obtocz w
bułce tartej wymieszanej ze szczyptą
soli i
pieprzu.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Rozgrzej mocno patelnię hojnie posmarowaną
oliwą i smaż na niej paluszki po 2-3 minuty z każdej strony – aż będą złociste.W
między czasie umyj i przygotuj warzywa –
sałatę porwij na kawałki,
pomidory i
cebulę pokrój na plasterki.Przekrój
bułki na połówki i wstaw do gorącego piekarnika – wystarczy im 1-2 minuty, aby były ciepłe i lekko chrupiące.Usmażone paluszki zdejmij z patelni i połóż na papierowym ręczniku.Na spód każdej
bułki nałóż po łyżeczce
majonezu, garść mieszanki
sałat, po 2-3 paluszki
rybne, 2-3 plasterki
pomidora,
cebulkę,
kiełki i kapkę
keczupu, przykryj drugą połówką
bułki.Gotowe!Zobacz także:Burgery z
indyka nadziewanego
seremDomowe hamburgeryWegetariańskie hamburgery