ßßß Cookit - przepis na Zwykłe, najzwyklejsze: ciasteczka z dżemem

Zwykłe, najzwyklejsze: ciasteczka z dżemem

nazwa

Wykonanie

Zwykłe, proste ciasteczka. Nie za suche i nie mdłe, przez kroplę dżemu na środku. Wolne skojarzenie z babcią – to takie babcine ciastka, które jadło się do herbaty, które były na stole zawsze przy okazji jakiś imienin czy urodzin. Zawsze odstawiały rolę ubogich krewnych tortów, serników i innych większych ciast, a i tak były najlepsze. Bo małe, bo na raz, bo nie nijakie – przez dżem.
Arabesko – dzięki!
Składniki:
30 dag mąki
20 dag tłuszczu (masła lub margaryny)
10 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dżem do środka
Przygotowanie:
Wrzucić do miski masło z cukrem i ucierać (mikserem), aż całość będzie jasnożółta. Dodać jajko oraz żółtko, zmiksować masę na gładko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tym razem nie mikserem, a łyżką lub szpatułką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, posmarować blachę tłuszczem. Masę można nakładać do szprycy i wyciskać na blachę ciastka o różnym kształcie albo formować w dłoniach posypanych mąką małe kulki. W środku każdej zrobić palcem małe zagłębienie, które wypełniać dżemem. Piec około 20 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/zwyke-najzwyklejsze-ciasteczka-z-dzemem.html