Wykonanie
Moja mama
ciastka przez maszynkę piekła kiedyś bardzo często, zawsze obowiązkowo na
maśle... piekła ich całą górę a
potem chowała do żółtej, metalowej puszki ...Mam w pamięci tę żółta puszkę jak i niezapomniany smak maszynkowych
ciastek...Składniki:50 dkg
mąki1 kostka
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl.
cukru1/2 op.
cukru waniliowego1
jajo + 1
żółtkoWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy w lodówce. Na maszynkę do
mięsa nakładamy nasadkę do robienia
ciastek. Wkładamy po kawałku schłodzonego ciasta i kręcąc wyciskamy różne kształty.Pieczemy ok 10-15min na złoty kolor w temp. 165st.
Mmmmm... pychotka ... pachną
masłem i ... wspomnieniami rodzinnego domu.