Wykonanie
To jedne z moich ulubionych
ciasteczek, są zwyczajne - po prostu domowe, maślane i kruche
ciasteczka. Są łatwe do wykonania, więc zachęcam do pieczenia, także z maluchami.
Składniki na ok. 40 sztuk :180 g. miękkiego
masła3
żółtka0,5 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąki pszennej+ trochę do podsypaniaPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram mikserem z
cukrami na puszystą masę, dodaję
żółtka i ucieram jeszcze chwilę. Następnie dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łyżką. Przekładam na stolnicę podsypaną
mąką (będzie bardzo miękkie), lekko zagniatam w całość. Z ciasta odrywam małe porcje (jak
orzech włoski), lekko spłaszczam (można zrobić wgłębienie pośrodku) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę
ciasteczka przez ok. 20 minut - powinny być złote. Po upieczeniu będą miękkie, ale lekko stwardnieją gdy przestygną.Przepis autorski.