Są dość słodkie więc zrezygnowałam z dodatkowego lukrowania lub oblewania innymi słodkościami.Pyszne do chrupania! Idealne do kawy.Składniki:czubata szklanka posiekanych orzechówszklanka mąkiszklanka cukru100g masła2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaOrzechy mogą być dowolne - lub nawet możemy zrobić mix różnych orzechów.Ja użyłam orzechów włoskich.Wykonanie:Orzechy mielę/rozkruszam na dość drobny pył -ja użyłam blendera. Do miski wsypuję orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Całość wyrabiam dokładnie ręką na jednolitą masę. Następnie rozgrzewam piekarnik do 180C. W tym czasie biorę ręką kawałki ciasta i formuje kuleczkę. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Na koniec każdą kulkę lekko naciskam szerokim widelcem. Piekę około 15-20 min aż do zarumienienia.