Wykonanie

W moim wykonaniu bardzo minimalistyczne, za to dobre, bardzo słodkie, w sam raz do popołudniowej
kawki. A ciasto
kokosowe dlatego, że potrzebne składniki miałam na wyciągnięcie ręki. W dodatku przepis ze sprawdzonego, pożółkłego zeszyciku.Składniki na ciasto :1 kostka
margaryny4
jajka20 dag
cukru25 dag
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa :150 gram
masła100 gram
cukru150 gram wiórek
kokosowych2 łyżki
wody+ słoik jakiegoś
dżemu lub większe opakowanie powideł.

Ciasto :
Margarynę należy utrzeć z
cukrem dodając stopniowo po jednym
jajku. Na koniec dodać
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia oraz
mąkę. Starannie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.


Surowe ciasto trzeba wyłożyć równomiernie w formie wysmarowanej tłuszczem i podsypanej
bułką tartą. Następnie na surowe ciasto położyć cienką warstwę
dżemu lub powideł.

Masa kokosowa :
Masło,
wodę i
cukier należy zagotować w rondelku aż do rozpuszczenia
cukru. Odstawić z ognia – wrzucić
wiórki kokosowe i rozmieszać. Całość równomiernie rozłożyć na warstwie dżemu/powideł.


Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C i piec do momentu zrumienienia/ w trakcie sprawdzać patyczkiem.

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest naprawdę dobry pomimo, że ciasto nie wygląda jakoś bardzo estetycznie. Ot zwykły, popołudniowy placek. Całość słodka, przechodzi aromatem
kokosu, a w środku odpowiednio wilgotne.

