ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy. Ciasteczka możemy wypełnić konfiturą, kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej.
/przepis własny; 1 szklanka=250ml/
200 g kleiku ryżowego (1 paczka)
3/4 kostki margaryny (w temperaturze pokojowej) lub masła
3 jajka
niepełna szklanka cukru
4 łyżki wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie dżem, krem
Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.
Rękoma robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku ciastka robimy palcem wgłębienie.
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17minut)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/07/Ciasteczka-z-kleiku-ryzowego.html