Wykonanie
Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny
ryżowo-
maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy.
Ciasteczka możemy wypełnić
konfiturą,
kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej./przepis własny; 1 szklanka=250ml/200 g kleiku
ryżowego (1 paczka)3/4 kostki
margaryny (w temperaturze pokojowej) lub
masła3
jajkaniepełna szklanka
cukru4 łyżki wiórek
kokosowych1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaopcjonalnie
dżem, kremWszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.Rękoma robimy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku
ciastka robimy palcem wgłębienie.Układamy
ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17minut)