Wykonanie
Mając niewiele czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu
ciasteczka.W spiżarni mam sporo kleiku
ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam
ciasteczka składające się głównie z kleiku
ryżowego ;)Znikają jeszcze szybciej niż powstały ;)Warto spróbować - pycha, pycha ;)Kleryżki
Składniki:160 g kleiku
ryżowego (całe opakowanie firmy Nestle)200 g
margaryny1 szklanka
cukru3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kokosudżemdrylowane wisienkiPrzygotowanie:Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik
ryżowy,
proszek do pieczenia i
kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie
jajka. Dodać posiekaną
margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić
dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia.Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut.
Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.Pychota!