ßßß Cookit - przepis na Kleryżki

Kleryżki

nazwa

Wykonanie

Mając niewiele czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka.
W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)
Znikają jeszcze szybciej niż powstały ;)
Warto spróbować - pycha, pycha ;)
Kleryżki
Składniki:
160 g kleiku ryżowego (całe opakowanie firmy Nestle)
200 g margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kokosu
dżem
drylowane wisienki
Przygotowanie:
Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.
W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Pychota!
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/12/kleryzki.html