ßßß
Składniki:14 łyżek mąkiłyżka z górką masła5 płaskich łyżek cukrujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowytrochę dżemuWykonanie:Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej robiłam to na kształt prostokąta. Potem kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik.Kładziemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem lub na papier.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min, aż ładnie nabiorą kolorków.Studzimy, oczywiście jak zdążymy, ja nie nie zdążyłam. Z przepisu wyszło ich ok. 15 sztuk, a w domu u mnie same łasuchy :).Smacznego :)