ßßß Cookit - przepis na Bananowe ciasteczka owsiane z borówkami

Bananowe ciasteczka owsiane z borówkami

nazwa

Wykonanie

P. jedzie w siną dal. Czyli do Warszawy. Na cały miesiąc, komórkę wyłącza ("żeby mieć święty spokój"), nigdzie się stamtąd nie rusza, ani na wyjazd do Wrocławia w sierpniu nie udało mi się jej wyciągnąć. No nic. To przynajmniej trzeba godnie, z ciasteczkami w ręce ją pożegnać. A wcześniej trzeba iść razem z nią i S. na obiad, poplotkować po babsku, pożonglować informacjami gdzie się było, opalało, zwiedzało, poskręcało kostki i nabiło siniaków. Posiedzieć sobie w krakowskim ogródku z widokiem na rynek i kościół Mariacki, ponicnierobić. Trzeba podelektować się wakacjami, wolnym czasem, świętym spokojem i nacieszyć tym, że ma się tak fajne osoby dookoła.
A ciasteczka? Letnie, obowiązkowo. Miały być z brzoskwiniami, ale w ostatniej chwili zrobiłam zakonspirowany wywiad (jak dobrze, że mi to wpadło do głowy!) i wyszło, że P. brzoskwini nie lubi aż tak bardzo, żebym je miała dodawać do ciastek. Ale borówki - o, jak najbardziej. A to się akurat świetnie składa, bo lubię robić ciasteczka z owocami. Przepis znalazłam na blogu arabeski . Zdziwiło mnie, że są bez tłuszczu i bez cukru, ale pomyślałam ok, zobaczymy, no najwyżej ciastka nie wyjdą i dołączą do zacnego grona wypieków do kosza. Ale wyszły. Ba, i to jakie! Słodycz zapewniły daktyle, rodzynki i dojrzałe banany, które tez idealnie nadały się do zespolenia wszystkich składników jak masło. Dodałam tylko więcej bananów, za to mniej rodzynek, ale dorzuciłam płatki kokosowe. I mam lekkie, owocowe ciasteczka owsiane. A jak cudownie smakują maczane w mleku!
Składniki:
400 g płatków owsianych (mogą też być pszenne , żytnie , jęczmienne lub ich mieszanka)
200 g rodzynek
3 duże lub 4 średnie banany - koniecznie dojrzałe
2 jajka
duża garść pestek z dyni
3/4 szklanki borówek amerykańskich
garść daktyli
kilka fistaszków
miód - do smaku - jedna duża łyżka wystarczy, jeśli dodacie tyle rodzynek i daktyli, ile jest w przepisie - jeśli mniej, dodajcie dwie łyżki miodu
woda - mieć w zapasie 1/2 szklanki
[Listonic]
Przygotowanie:
Płatki zemleć (można użyć błyskawicznych i dodać je w całości) , wymieszać z resztą składników: 4 rozgniecionymi widelcem bananami, jajkami, pestkami dyni, daktylami, orzechami i miodem. Wody należy dolać tyle , żeby ciasto było gęste , ale trzymało się kupy - jednak konsystencja dzięki bananom i jajkom powinna być wystarczająco gęsta bez wody. Ostrożnie wrzucić borówki i delikatnie wymieszać (można rękami). Masę można nakładać łyżką na blachę wyłożoną pergaminem lub w dłoniach formować kulki wielkości takiej, jaką mają mieć ciasteczka po upieczeniu (nie urosną). Piec 50 - 60 minut w temperaturze ok. 160 st.C. do momentu , aż delikatnie się zarumienią.
David Toscana, Ostatni czytelnik
(moje kilka słów o książce - tu: klik klik)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/bananowe-ciasteczka-owsiane-z-borowkami.html