Wykonanie
Po
śniadaniowych placuszkach, którymi się zajadałam bardzo długo, przyszła mi ochota na omlet.Robiłam już takie omlety
bananowe, w różnych wersjach, taki z tahiną i karobem też, ale dzisiejszy jest trochę odmieniony. Dodałam do niego
mąki owsianej, a
białka ubiłam na pianę przed dodaniem do masy.Składniki na porcję:* 2
jajka* duży
banan* łyżeczka karobu* 2 łyżki
mąki owsianej* pasta tahini* 2-3
daktyleBanana zmiksowałam (można też ugnieść go widelcem) i połączyłam z
mąką,
żółtkami, karobem i ubitymi na sztywno
białkami.Masę wlałam na patelnię posmarowaną
olejem kokosowym i piekłam na wolniutkim ogniu, po czym delikatnie, za pomocą dwóch
łopatek, przełożyłam omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę dopiekłam.Na talerzu dodałam tahini i pokrojone
daktyle.Bardzo dobre było:)
"Nigdy nie sprawdzaj głębokości
wody obiema nogami naraz"Autor (?)