Wykonanie
Tom yum (lub tom yam) to rodzaj pikantnej zupy, popularnej w Laosie i Tajlandii. Występuje ona w wielu wariacjach, ale najbardziej znana to ta z dodatkiem
krewetek. Jej
serce natomiast stanowi
mieszanka przypraw nadająca strawie niepowtarzalny, rozpoznawalny smak. Te
przyprawy to:
trawa cytrynowa,
szalotka, galanga,
chilli,
czosnek, tamaryndowiec i
sól. Dobrze przygotowana tom yum jest aromatyczna, pachnąca, z silnie zaznaczonymi
smakami ostrym i kwaśnym. Pastę o tej samej nazwie, co zupa można przygotować samemu lub kupić gotową. Tom yum świetnie pasuje do kuchni fusion i taki właśnie przepis chciałabym zaproponować. Będzie to tajsko-polskie połączenie smaków.duża
pierś z kurczaka1 duża
marchewka1
pietruszka korzeń2 duże
cebule250 g
pieczarek500 ml
mleczka kokosowegonatka pietruszki4 łyżki
oliwy3 łyżki pasty tom yumszczypta
soliPierś kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Kiedy
mięso się lekko podpiecze, zalewamy je 1,5 litra
wody.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w paseczki,
cebulę w kostkę, a
pieczarki w plasterki. Gdy
woda w garnku się zagotuje dodajemy warzywa,
sól oraz pastę tom yum po czym gotujemy przez 30-40 minut. Na sam koniec dodajemy
mleko kokosowe i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę dekorujemy posiekaną
natką pietruszki.