Wykonanie
Składniki na 2 porcje:
cebula 1 cienki plaster1/4
piersi z kurczakamarchew 1
pasternak 1
natka pietruszkiszczypta
soliśmietana 18% 1 łyżeczka
oliwa z oliwek pół łyżeczki.Przygotowanie :Na dnie małego rondelka (na kropli
oleju ) rumienimy
cebulkę. Zalewamy
wodą ok 0,5 litra i wrzucamy drobno skrojone (lub starte) warzywa. Gdy zupa się zagotuje dodajemy
mięso z kurczaka pokrojone w krótkie paseczki ( aby włókna były jak najkrótsze). Całość dusimy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy szczyptą
soli i zabielamy
śmietaną. Na samym końcu całość miksujemy blenderem i dodajemy
oliwę z oliwek. Danie takie można podać około 7 miesiąca życia dziecka o ile nie stwierdzono alergii na żaden z podanych składników.