Wykonanie
W Arizonie silnie odczuwane są wpływy kuchni meksykańskiej oraz kuchni rdzennych Indian. Mieszkańcy stanu lubią też desery oraz słodkości. Uprawia się tam różne odmiany
sałaty,
kalafiory,
brokuły,
cytryny,
mandarynki i
pomarańcze. To też kraina bawełny,
wołowiny i
przetworów mlecznych. Nic więc
dziwnego, że popularnością cieszą się tam serniki .500 g
sera do serników180 g gotowanych
batatów120 g
śmietany kremówki 30%120 g
cukru80 g
orzechów pecan2
jajka5-6 łyżek melasy
winogronowej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoSer,
cukier,
jajka,
bataty, ekstrakt
waniliowy, kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę (jeśli
bataty nie chcą się zmiksować można użyć blendera). Masę przelewamy do formy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem. Sernik wstawiamy na 65-75 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika smarujemy melasą
winogronową, po czym układamy na nim
orzechy pecan . Same
orzechy również pokrywamy cienką warstwą melasy (najlepiej zrobić to pędzelkiem).