ßßß Cookit - przepis na Francuskie uszka z serem na słodko

Francuskie uszka z serem na słodko

nazwa

Wykonanie

Francuskie, bo z ciasta francuskiego, które tak bardzo uwielbiam!:)
Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:)
Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 łyżek serka waniliowego w wiaderku
6 łyżeczek cukru
1 jajko
Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę
Dzielimy ciasto na 6 kwadratów. Najlepiej jest najpierw złożyć ciasto delikatnie wzdłuż na pół, żeby zaznaczyć sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:)
Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować
Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu
Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem...
... i posłodzić 1 łyżeczką cukru
Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor
Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ są miękkie od spodu przez ser. Lepiej się je małym widelczykiem deserowym, bo są za miękkie, żeby jeść trzymając w ręku:)
Smacznego!:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/francuskie-uszka-z-serem-na-sodko.html