Wykonanie
W tym roku trafiam na wyjątkowo dobre i smaczne warzywa. Pękate
cukinie oraz
bakłażany, smukła
fasolka szparagowa, jędrny
bób, chrupkie
ogórki czy słodkie
pomidory w różnych kolorach i różnej wielkości, aż proszą się by coś z nich ugotować. Nie pozostaję głucha na ich wołanie. Dziś przygotowałam przepis na danie, które nadaje się zarówno na przystawkę, jak i danie główne.1 średnia
cukinia1 średni
bakłażan1-2 duże
cebule250 g
pomidorów koktajlowych
natka pietruszkitwardy
ser owczypasta z
oliweksól,
pieprzoliwa z oliwekCukinię,
bakłażana i
cebulę kroimy w średniej grubości krążki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy najpierw
bakłażana,
potem cebulę, a na końcu
cukinię (przesypując każdą warstwę odrobiną
soli i
pieprzu).
Między te krążki wkładamy trochę posiekanej
natki z
pietruszki i
owczego sera.
Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Na każdym krążku układamy cztery połówki. Ozdabiamy je pastą z
oliwek i ewentualnie odrobiną
owczego sera. Całość skrapiamy
oliwą z oliwek. Warzywa wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy ciepłe i posypane
natką z
pietruszki.