Wykonanie
Stan Utah słynie z wielu przysmaków. Wśród nich są także burgery z niewielkiej
sieci fastfoododowej o nazwie Crown Burgers . To właśnie w Salt Lake w latach 80. XX wieku powstała receptura na cheeseburgera z plastrami pastrami (najczęściej
wołowiny moczonej w solance, gotowanej na parze i wędzonej) z dodatkiem fry sauce (
sosów popularnych w Utah, Oregonie i Idaho, podawanych do frytek oraz burgerów i składających się z różnych proporcji
majonezu,
ketchupu i przypraw). Z czasem na rynku pojawiły się także kanapki z dodatkiem pastrami w wersji klasycznej i fusion . Ponadto stan znany jest z dobrej jakości
miodów, soczystych
melonów, a z Doliny Bear Lake pochodzą pyszne
maliny. Ze względu na to, że około 60% mieszkańców Utah to mormoni, stąd też ich kuchnia jest silnie obecna w stanowym menu
między innymi w postaci dań z Dutch oven(dawniej były to żeliwne garnki z przykrywką, które wieszano nad ogniem, dziś są to naczynia do duszenia i pieczenia), Funeral potatoes (dosł. pogrzebowych
ziemniaków, przystawki serwowanej najczęściej podczas zgromadzeń rodzinnych, której składnikami są
między innymi:
ziemniaki,
ser, kremowa zupa,
płatki kukurydziane i
śmietana) czy licznych deserów z
galaretkami.2
kajzerkikilka plastrów pastrami1 mała
cebularoszponkakimchi (z
kapusty pekińskiej)fry sauce (2/3
ketchupu, 1/3
majonezu,
oregano)
Bułkę kroimy na pół i podpiekamy przez 3-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na spodzie
bułki układamy pastrami, kimchi pokrojone w mniejsze kawałki, plastry
cebuli. Następnie smarujemy składniki fry sauce i nakładamy trochę
roszponki. Na koniec nakładamy wierzch
bułki.