Wykonanie
Danie na życzenie:)Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:)
Składniki:8 placków do tortilli małych i 2 duże3
piersi z kurczakaprzyprawa do gyrosa1/2
kapusty pekińskiej3 łyżki
ketchupu3 łyżki
majonezuOpcjonalnie:
kukurydzacebulaWymieszać
ketchup z
majonezem i odstawić na bok
Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyćRozgrzać
olej na patelni, ułożyć
piersi z kurczaka (w całości) i obsmażyć mocno z obu stron. Przyprawić najpierw z jednej strony,
potem - po obróceniu - ponownie przyprawić
mięsoPrzygotować
kapustę pekińską krojąc ją w jak najcieńsze paski. Ja robiłam tak, że najpierw kroiłam liście wzdłuż na pół, a
potem w paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok
Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby
mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia
Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw
kapustę,
potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z
ketchupu i
majonezuZwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolunRozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej zawiasów opiekacza, zamykamy, lekko przyciskając pokrywkę i opiekamy kilka minut, aż się delikatnie z wierzchu zapieką, tworząc wzorek z opiekacza
Podajemy:)
Na zdrowie:)