Wykonanie
Jeśli odpoczęliście po świątecznym obżarstwie to polecam zmierzyć się chimichanga, pysznym, acz mało dietetycznym przysmakiem z Arizony. Arizona należy do stanów, które mogą poszczycić się jednymi z najstarszych zapisków dotyczących jedzenia w USA. Na kształt współczesnej kuchni regionu
mieli wpływ nie tylko przybysze ze Starego Świata, ale także rdzenni mieszkańcy tych ziem i sąsiedzi z Meksyku. Jednym z popularniejszych dań stanowych jest właśnie chimichanga . Według miejskiej legendy
Woody Johnson właściciel restauracji Macayo’s stworzył to danie zupełnie przypadkiem w 1946 roku. Podczas przygotowywania jedzenia jedno z
mięsnych burito wpadło mu do frytkownicy i usmażyło się w głębokim
oleju. Efekt okazał się bardziej niż zadowalający. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię Arizony bez chimichanga . Jeśli nie macie frytkownicy nie ma się czym martwić, gdyż burito można obsmażyć też na
maśle.4 tortille średniej wielkości100 g ugotowanego
ryżu200-250 g
pieczonego mięsa wieprzowego1
cebula1
papryczka jalapeno2 ząbki
czosnku1 duży
pomidor1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
chilli3 łyżki posiekanej
kolendrymasłosólkwaśna
śmietanaguacamole
Mięso i
pomidora kroimy na drobne kawałki.
Cebulę,
czosnek i
papryczkę jalapeno drobno siekamy, po czym wrzucamy do miski. Dodajemy
mięso,
ryż,
kolendrę,
kminek,
sól i
chilli. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę nakładamy na tortille i zawijamy w burito. Na patelni rozpuszczamy
masło i układamy chimichanga. Burita obsmażamy z każdej strony. Podajemy z kwaśną
śmietaną i/lub guacamole.