Wykonanie
Jednym z trendów na 2014 rok są burgery w „bułce” zrobionej z
makaronu rāmen . Wzbudziły one dość spore zainteresowaniem, zatem dziś zapraszam na odrobinę egzotyki. Zamiast rāmenu użyłam
makaronu chow mein . Można do tych celów wykorzystać także np.
makaron ryżowy, mie czy
makaron sojowy.
Makaronowe „bułki” do burgerów to miła odmiana („bułki” z
makaronu ryżowego mogą jeść również osoby na diecie bezglutenowej). Ciekawe czy Wam również posmakują.250 g
makaronu chow mein (porcja na 4-5 burgerów)2
jajkamała
pierś z kurczaka4-5 plastrów
sera koziegopomidorcebularoszponkasól,
pieprz,
estragon,
oreganosos barbecueMakaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Po ugotowaniu dobrze go odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Po kilku minutach wbijamy do niego surowe
jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni umieszczamy obręcz metalową o średnicy 9-10 centymetrów. W obręczy umieszczamy
makaron, dobrze go dociskamy i smażymy przez 2 minuty. Następnie wraz z obręczą przekręcamy go na drugą stronę. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Zdejmujemy obręcz i dosmażamy „bułkę”
makaronową. Czas smażenia
bułki to około 6-12 minut w zależności od tego jaki stopień chrupkości chcemy osiągnąć. Usmażone „bułki” układamy na ręcznikach papierowych, tak by były one jak najmniej tłuste. W
między czasie smażymy
pierś kurczaka, którą przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano i
estragonem. Kiedy
kurczak jest już gotowy bierzemy dwie „bułki”
makaronowe i postępujemy jak z normalnym burgerem.