Wykonanie
Jak, co sobotę.Od lat.Coś z
jajkiem musi być.Na śniadanie.Słońce na talerzu.Frittata
2
jajkapół
pomidorapół
cebuligruby plaster
seragruby plaster
wędlinyoreganosól,
pieprzPosiekaną
cebulę podsmażany na patelni.Dodajemy
wędlinę pokrojoną w kosteczkę.Po chwili dodajemy
pomidora pokrojonego w kostkę.Gdy
pomidor zmięknie dodajemy wcześniej roztrzepane
jajka.Doprawiamy do smaku
przyprawami.Na koniec wrzucamy
ser, pokrojony w kosteczkę.Smażyć do ścięcia się
jajek.My nie lubimy mocno przysmażonego
jajka, dlatego nie obracamy frittaty na drugą stronę, ale można tak zrobić, zsuwając frittatę na talerz, który
potem odwracamy "do góry nogami" nad patelnią i dosmażany drugą stronę.