ßßß
Składniki1 spory ziemniak1 marchew1 pietruszka1 nieduży seler40 dag kiełbasy20 dag wędzonego, surowego boczku250 ml żurkusólpieprzmajeranek lub suszona pietruszkajajaCzas przygotowania: 5-10 min plus 40 min gotowaniePrzepis na: ŻurekŻurek zna chyba każdy. Najlepszy jest kiszony w domu. Można zrobić swoją mieszankę albo kupić gotową. Z lenistwa korzystam z tej drugiej metody. Później tylko 3-4 dni i żurek gotowy. Ale o tym innym razem. Dzisiaj tylko o tym, jak przygotować finalny produkt ;)Wlewam go garnka (taki standardowy rodzinny garnek 4 l) wodę (tak mniej więcej 3/4 garnka), kroję ziemniaka na kostkę, a marchew, pietruszkę i niewielki seler ścieram na grubych oczkach tarki. Kiełbasę i boczek kroję na kostkę i razem z warzywami wrzucam do garnka. Gotuję na średnim ogniu około 20 minut.W międzyczasie gotuję odpowiednią ilość jaj na twardo. Nie za długo (8-10) minut i zaraz po ugotowaniu daję je pod zimną wodę. Jeśli będą leżały za długo w ciepłej wodzie, żółtka zzielenieją i nie będą wyglądały apetycznie. Ale to oczywista oczywistość ;)W międzyczasie jarzyny i wędliny się już ugotowały, więc wlewam do garnka żurek, dodaję sól, pieprz i majeranek do smaku. W mojej rodzinie majreanek nie znajduje wielu fanów, dlatego czasami zastępujemy go suszoną pietruszką. Ale to już jak kto lubi. Wszystko gotuję jeszcze maksymalnie 20 minut.Moja wersja żurku nie przewiduje podsmażania wędlin, ani zagęszczania. Ponadto jeżeli macie dobry zakwas, a warzywa będą starte na tarce, zupa będzie na tyle gęsta, że nie trzeba będzie jej ulepszać :) Pozostaje wlać odpowiednią ilość, do tego jajko i można się zajadać. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieRosół z kaczki z naleśnikiemGalaretka drobiowa z jajkiemPlacek wielkanocny z jajami
Pasztet z królika