Wykonanie
Żurek
Składniki1 spory
ziemniak1
marchew1
pietruszka1 nieduży
seler40 dag
kiełbasy20 dag wędzonego,
surowego boczku250 ml
żurkusólpieprzmajeranek lub
suszona pietruszkajajaCzas przygotowania: 5-10 min plus 40 min gotowaniePrzepis na: ŻurekŻurek zna chyba każdy. Najlepszy jest kiszony w domu. Można zrobić swoją mieszankę albo kupić gotową. Z lenistwa korzystam z tej drugiej metody. Później tylko 3-4 dni i żurek gotowy. Ale o tym innym razem. Dzisiaj tylko o tym, jak przygotować finalny produkt ;)Wlewam go garnka (taki standardowy rodzinny garnek 4 l)
wodę (tak mniej więcej 3/4 garnka), kroję
ziemniaka na kostkę, a
marchew,
pietruszkę i niewielki
seler ścieram na grubych oczkach tarki.
Kiełbasę i
boczek kroję na kostkę i razem z warzywami wrzucam do garnka. Gotuję na średnim ogniu około 20 minut.W międzyczasie gotuję odpowiednią ilość jaj na twardo. Nie za długo (8-10) minut i zaraz po ugotowaniu
daję je pod zimną
wodę. Jeśli będą leżały za długo w ciepłej wodzie,
żółtka zzielenieją i nie będą wyglądały apetycznie. Ale to oczywista oczywistość ;)W międzyczasie jarzyny i
wędliny się już ugotowały, więc wlewam do garnka żurek, dodaję
sól,
pieprz i
majeranek do smaku. W mojej rodzinie
majreanek nie znajduje wielu fanów, dlatego czasami zastępujemy go
suszoną pietruszką. Ale to już jak kto lubi. Wszystko gotuję jeszcze maksymalnie 20 minut.Moja wersja
żurku nie przewiduje podsmażania
wędlin, ani zagęszczania. Ponadto jeżeli macie dobry zakwas, a warzywa będą starte na tarce, zupa będzie na tyle gęsta, że nie trzeba będzie jej ulepszać :) Pozostaje wlać odpowiednią ilość, do tego
jajko i można się zajadać. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieRosół z
kaczki z naleśnikiem
Galaretka drobiowa z
jajkiemPlacek wielkanocny z
jajamiPasztet z
królika