ßßß Cookit - przepis na Piękny Jaś skąpany w zupie

Piękny Jaś skąpany w zupie

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI :
30 dkg Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
1/2 kg wędzonego surowego boczku - z małą ilością tłuszczu
2 marchewki
1 pietruszka
3 średnie ziemniaki
sól , pieprz
garść świeżego majeranku
Fasolę namaczamy najlepiej na noc w dużej ilości wody . Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Warzywa oczyszczamy , kroimy drobno , umieszczamy w garnku razem z boczkiem pokrojonym na duże kawałki . Podsmażamy kilka minut , po czym zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy ugotowaną fasolę razem z wodą w jakiej się gotowała . Doprawiamy solą , pieprzem i cudownie pachnącym świeżym majerankiem . Kiedy fasola i ziemniaki się rozgotują zupa stanie się gęsta i zawiesista .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/07/piekny-jas-skapany-w-zupie.html