Wykonanie
Zebra

Składniki5 jaj250 g
cukru1
cukier waniliowy250 g
margaryny do pieczenia420 g
mąki + 2 łyżki
mąki15 g
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 szklanka gazowanej
wody mineralnejCzas przygotowania: 15 min plus 60 min pieczeniePrzepis na: ZebraJeszcze w duchu karnawału zapraszam na ciasto. Pewnie wszyscy kiedyś je gdzieś jedliście. Jest bardzo proste i robi się je dość szybko, więc powinno być odpowiednie nawet dla najbardziej zabieganych osób.Rozpuszczam
margarynę i odstawiam ją, żeby nie była za gorąca, kiedy
będę ją dodawała do ciasta. 420 g
mąki mieszam z
proszkiem do pieczenia i na razie zostawiam.
Jajka wbijam do miski, dodaję do nich
cukier i
cukier waniliowy. Miksuję, aby były jak najbardziej puszyste.Do jaj dodaję partiami
mąkę z proszkiem,
margarynę i
wodę mineralną. I znowu
mąkę,
margarynę,
wodę, aż do wyczerpania składników.Następnie dzielę ciasto na dwie części. Do pierwszej dodaję 2 łyżki
mąki. Do drugiej natomiast 2 łyżki
kakao. Oba ciasta jeszcze odrobinę miksuję, aby wyszła gładka masa.Dno tortownicy o średnicy 22 cm mam wyłożone papierem do pieczenia. Boki smaruję
margaryną lub
masłem i obsypuję
mąką. I włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 st. C.Teraz wylewam na środek tortownicy 3 łyżki jasnego ciasta. Na nie wylewam taką samą ilość ciemnego ciasta. Znowu jasne ciasto i tak, dopóki nie zużyję całego ciasta. Powinny stworzyć się ładne kręgi. A kiedy ciasto będzie już upieczone, pojawią się śliczne paski. Jeśli wolicie, aby były szersze, nakładajcie np. po 5 łyżek ciasta, a nie po 3. I odwrotnie – aby były węższe, po 1 łyżce.Wstawiam ciasto do piekarnika na około 60 min. Teoretycznie ciasto w tym czasie powinno się upiec, ale wiele zależy od piekarnika. Mój grzeje tak dziwnie, że ciasto piekło się około 85 minut. Najlepiej, kiedy już się wydaje upieczone, sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest ok. Zostawiam ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego!


Podobne przepisy

Piernik przekładany
powidłem śliwkowym
Ciasto z
borówką amerykańską
MurzynekKruche
ciastka cytrynowe
Pomarańczowe muffiny