ßßß
Składniki5 jaj250 g cukru1 cukier waniliowy250 g margaryny do pieczenia420 g mąki + 2 łyżki mąki15 g proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 szklanka gazowanej wody mineralnejCzas przygotowania: 15 min plus 60 min pieczeniePrzepis na: ZebraJeszcze w duchu karnawału zapraszam na ciasto. Pewnie wszyscy kiedyś je gdzieś jedliście. Jest bardzo proste i robi się je dość szybko, więc powinno być odpowiednie nawet dla najbardziej zabieganych osób.Rozpuszczam margarynę i odstawiam ją, żeby nie była za gorąca, kiedy będę ją dodawała do ciasta. 420 g mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i na razie zostawiam.Jajka wbijam do miski, dodaję do nich cukier i cukier waniliowy. Miksuję, aby były jak najbardziej puszyste.Do jaj dodaję partiami mąkę z proszkiem, margarynę i wodę mineralną. I znowu mąkę, margarynę, wodę, aż do wyczerpania składników.Następnie dzielę ciasto na dwie części. Do pierwszej dodaję 2 łyżki mąki. Do drugiej natomiast 2 łyżki kakao. Oba ciasta jeszcze odrobinę miksuję, aby wyszła gładka masa.Dno tortownicy o średnicy 22 cm mam wyłożone papierem do pieczenia. Boki smaruję margaryną lub masłem i obsypuję mąką. I włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 st. C.Teraz wylewam na środek tortownicy 3 łyżki jasnego ciasta. Na nie wylewam taką samą ilość ciemnego ciasta. Znowu jasne ciasto i tak, dopóki nie zużyję całego ciasta. Powinny stworzyć się ładne kręgi. A kiedy ciasto będzie już upieczone, pojawią się śliczne paski. Jeśli wolicie, aby były szersze, nakładajcie np. po 5 łyżek ciasta, a nie po 3. I odwrotnie – aby były węższe, po 1 łyżce.Wstawiam ciasto do piekarnika na około 60 min. Teoretycznie ciasto w tym czasie powinno się upiec, ale wiele zależy od piekarnika. Mój grzeje tak dziwnie, że ciasto piekło się około 85 minut. Najlepiej, kiedy już się wydaje upieczone, sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest ok. Zostawiam ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Ciasto z borówką amerykańską
MurzynekKruche ciastka cytrynowe
Pomarańczowe muffiny