Wykonanie
MURZYNEK12 października 2013

Kolejny smakołyk według receptury mamy Łukasza. Z połączenia kwaśnych, gęstych powideł i
czekoladowego, aromatycznego ciasta musi powstać coś ulubionego...MURZYNEKSkładniki:1 i 1/2 kostka
margaryny3 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3/4 szklanki
mleka pełnotłustego6 łyżek
kakao3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek250 g
powideł śliwkowych (1 słoiczek)
kokosW garnku o grubym dnie umieszczamy
margarynę,
cukier,
cukier waniliowy,
mleko oraz
kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż
margaryna i
cukier całkowicie się rozpuszczą. Następnie ściągamy mieszaninę z ognia i odlewamy 3/4 szklanki na polewę. Pozostały mus odstawiamy do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy 6
żółtek i mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki wkręcamy ją energicznie. W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta
czekoladowego, delikatnie całość mieszając. Przekładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy murzynka 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Gotowe ciasto (sprawdzamy je wykałaczką) przekładamy powidłami śliwkowymi, polewamy
polewą czekoladową i posypujemy
kokosem.





Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.