Wykonanie
Zapiekanka rustykalna
Składniki10
ziemniaków4-5 łyżeczek
suszonej pietruszki1 główka
czosnku50 dag
surowego boczku1
cebula15 dag
sera żółtegopapryka słodka w proszku
sólCzas przygotowania: 50-60 minPrzepis na: Zapiekanka rustykalnaZima nie odpuszcza. Biedne krokusy i irysy botaniczne już kwitną i próbują przebić się przez śnieg. Ogród jest więc biało-
pomarańczowo-fioletowo-niebieski. Dobrze, że chociaż iglaki się
zielenią pod śniegiem. Żeby w tych ostatnich dniach zimy nie złapać jakiegoś paskudnego wirusa, proponuję zabezpieczać się, ile tylko się da,
czosnkiem.W zasadzie nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc pomyślałam o zapiekance. Ostatnio kilka
razy był
makaron. Tym razem
ziemniaki.Zanim zabiorę się za gotowanie, kroję
ziemniaki na kostkę (2
ziemniaki kroję na cienkie plasterki i nie gotuję ich!),
boczek mielę na grubym sitku,
cebulę i
czosnek siekam.Teraz podgotowuję
ziemniaki pokrojone na kostkę, żeby odrobinę zmiękły – od momentu, kiedy zaczynają się gotować,
siedzą w garnku tylko 5 minut.
Boczek,
cebulę i połowę
czosnku podsmażam na patelni.
Ziemniaki są już podgotowane. Przekładam je do naczynia, w którym będą zapiekane.
Posypuję
ziemniaki suszoną pietruszką i
solę oraz dodaję resztę
czosnku.
Przekładam
boczek, tworząc w miarę równą warstwę.
Teraz
pora na surowe
ziemniaki pokrojone w plasterki. Układam z nich warstwę, doprawiam
solą i
słodką papryką w proszku.
Całość przykrywam startym
żółtym serem – u mnie był dziś ementaler.
Piekarnik ustawiam na 230 st. C. Wstawiam naczynie i w tej temperaturze zostawiam na 15 minut. Następnie zmniejszam na 150 st. C i zostawiam na kolejne 15 minut. Po tym czasie można zapiekankę wyciągnąć i ze smakiem zjeść.
Pamiętać trzeba, aby górna warstwa
ziemniaków była naprawdę cienko pokrojona. Jeżeli będzie grubiej, przed wyciągnięciem zapiekanki sprawdźcie, czy
ziemniaki są gotowe, żeby nie nabawić się jakichś nieprzyjemnych sensacji, jakie mogą spowodować surowe
ziemniaki.Smacznego!Podobne przepisy
Faszerowany
kabaczekBigos
Schab duszony z
pietruszkąKurczak z tagliatelle na szybko
Schab w
sosie śliwkowym po staropolsku