Wykonanie
Składnikikilka kotletów
schabowych (w zależności od liczby osób)
sólpieprzpapryka słodka w proszkupęczek
natki pietruszki (lub kilka łyżeczek
suszonej pietruszki)dodatki (np.
ziemniaki, 1 mała
kapsta pekińska, 1
pomidor, 1
rzodkiewka (sopel
lodu),
olej,
sól,
pieprz, opcjonalnie 1 łyżka
soku z cytryny)Czas przygotowania: 5 min + 40 min duszenia
Schab. Fajne
mięso, z którym da się zrobić w zasadzie wszystko. Najczęściej panierowany. Ja lubię duszony lub pieczony. Smaczny, nie tak bardzo kaloryczny i robi się w
sumie sam (to jego największy atut).Dziś kolejna prosta potrawa i zarazem kolejna bez tłuszczu, więc śmiało możecie ją jeść bez obaw o wagę. Czyszczę
schab i kroję na plastry. Tu od razu zaznaczam, że
schab się skurczy, więc załóżcie większą liczbę porcji na osobę. Jednym kawałeczkiem można sobie co najwyżej narobić smaku ;)
Solę go, doprawiam
czerwoną papryką w proszku i
pieprzem. Na patelnię nalewam odrobinę
wody (dosłownie 3-4 łyżki), kładę
schab i posypuję go zieloną
pietruszką – jak mam świeżą, to świeżą, jeśli nie, to ususzoną jeszcze w lecie.
Pietruszka nada aromatu, więc nie oszczędzam na niej. Dobrze
mieć w domu też nieco suszonych jarzyn (taka domowa
vegeta) – od razu wygląda ładniej, jak się nimi jeszcze posypie
schab.Włączam kuchenkę, przykrywam patelnię, a kiedy
woda zaczyna wrzeć, zmniejszam moc palnika. Niech się wszystko dusi jakieś 40 minut. W tym czasie
mięso zmieknie i przejdzie
przyprawami.Jest czas na przygotowanie jakichś dodatków. Kto lubi
ziemniaki, obiera i gotuje. Kto woli samą surówkę, przygotowuje ją. U mnie dziś
kapusta pekińska z
pomidorem i białą
rzodkiewką doprawiona
solą,
pieprzem, odrobiną
oleju i łyżką
soku z cytryny. Smacznego!
Podobne przepisy
Pieczone
żeberkaKurczak z tagliatelle na szybko
Zawijas z
jarmużemNaleśniki z
mięsemPasta z
awokado