ßßß Cookit - przepis na Gryzz, czyli zapraszam do stołu

Gryzz, czyli zapraszam do stołu

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Składniki
pulpeciki:
20 dag mięsa drobiowego
60 dag mięsa wieprzowego
1 łyżka kaszy manny
1 jajo
sól
pieprz
2-3 łyżki masła
sos:
1 ciemny sos pieczeniowy
2 łyżki śmietany (12%)
dodatki:
ziemniaki
sałatka z buraków (0,5 kg buraków, 1 cytryna, sól, pieprz, 1 łyżka cukru)
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Siedzi sobie kawałek mięsa z kurczaka i nieco wieprzowiny w lodówce. Co z tym zrobić? Proponuję zmielić i ugotować pulpeciki. Kiedyś mnie denerwowała sama ta nazwa. Jakoś tak mi się kojarzyła ze szkolnym przeglądem tygodnia. Ale jak zrobić je z porządnego mięsa, okazuje się, że mogą być nie tylko jadalne, ale nawet całkiem smaczne.
Oba mięsa mielę na grubym sitku, doprawiam solą, pieprzem, dodaję jajko i łyżkę kaszy manny. Do garnka wlewam wodę, solę ją i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam nieduże pulpeciki. Im mniejsze, tym szybciej się zagotują.
W międzyczasie przygotowują sobie dodatki – dzisiaj maszyna losująca wybrała ziemniaki i buraki. Buraki ugotowałam wcześniej, starłam je na grubych oczkach. Doprawiłam pieprzem solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
Przygotowuję też lekki sos – na pół litra wody wsypuję jeden ciemny sos (ja korzystam z sosów z Winiar) i do tego wlewam tylko dwie łyżki śmietany.
Mój małżonek nie przepada za gotowanym mięsem, więc żeby mu przykrości nie robić, ugotowane pulpeciki wrzucam jeszcze na minutkę na masło i obsmażam. Niech ma ;)
No i obiadek gotowy :) Smacznego!
Podobne przepisy
Kaczka z patelni z zasmażanymi buraczkami
Kiszenie
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Schab duszony z pietruszką
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Źródło:http://www.gryzz.pl/pulpeciki-wieprzowo-drobiowe