Wykonanie
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Składnikipulpeciki:20 dag
mięsa drobiowego60 dag
mięsa wieprzowego1 łyżka
kaszy manny1
jajosólpieprz2-3 łyżki
masłasos:1 ciemny
sos pieczeniowy2 łyżki
śmietany (12%)dodatki:
ziemniakisałatka z
buraków (0,5 kg
buraków, 1
cytryna,
sól,
pieprz, 1 łyżka
cukru)Czas przygotowania: 60 minPrzepis na: Pulpeciki wieprzowo-drobiowe
Siedzi sobie kawałek
mięsa z kurczaka i nieco
wieprzowiny w lodówce. Co z tym zrobić? Proponuję zmielić i ugotować pulpeciki. Kiedyś mnie denerwowała sama ta nazwa. Jakoś tak mi się kojarzyła ze szkolnym przeglądem tygodnia. Ale jak zrobić je z porządnego
mięsa, okazuje się, że mogą być nie tylko jadalne, ale nawet całkiem smaczne.Oba
mięsa mielę na grubym sitku, doprawiam
solą,
pieprzem, dodaję
jajko i łyżkę
kaszy manny. Do garnka wlewam
wodę,
solę ją i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam nieduże pulpeciki. Im mniejsze, tym szybciej się zagotują.W międzyczasie przygotowują sobie dodatki – dzisiaj maszyna losująca wybrała
ziemniaki i
buraki.
Buraki ugotowałam wcześniej, starłam je na grubych oczkach. Doprawiłam
pieprzem solą, odrobiną
cukru i
sokiem z cytryny.Przygotowuję też lekki sos – na pół litra
wody wsypuję jeden ciemny sos (ja korzystam z
sosów z
Winiar) i do tego wlewam tylko dwie łyżki
śmietany.Mój małżonek nie przepada za gotowanym
mięsem, więc żeby mu przykrości nie robić, ugotowane pulpeciki wrzucam jeszcze na minutkę na
masło i obsmażam. Niech ma ;)No i obiadek gotowy :) Smacznego!
Podobne przepisy
Kaczka z patelni z zasmażanymi
buraczkamiKiszenie
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymSchab duszony z
pietruszkąLasagne ze
szpinakiem i
mięsem