Wykonanie
Orzechowiec

Składnikiplacek:50 dag
mąki15 dag
cukru20 dag
masła2
jaja2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
mlekawarstwa orzechowa:40 dag
orzechów włoskich10 dag
cukru10 dag
masła2 łyżki
miodumasa budyniowa:0,5 l
mleka6 dag
cukru4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru z
wanilią20 dag
masłaCzas przygotowania: 1 godz.Przepis na: Orzechowiec11 lat. Tyle czasu minęło, kiedy ostatni raz piekłam to ciasto. Dlaczego aż tyle? Ponieważ włożyłam kartkę z przepisem do książki, żeby przepis nie zaginął podczas różnych przeprowadzek. A później zapomniałam, która to była książka ;) Znalazłam ją 3 tygodnie temu w czeluściach szuflady, schowaną tak dobrze, że mogła przeleżeć tam
wieki.Do upieszczenia orzechowca przydają się dwie jednakowej wielkości blachy (około 30×40 cm). Jeżeli nie macie dwóch takich samych, to najpierw pieczcie górną część placka, następnie dolną.Wykładam blachę papierem i biorę się za
orzechy. Dobrze jest je przebrać dość dokładnie, ponieważ łupiny
między zębami skutecznie potrafią zniechęcić :)
Orzechy można grubo posiekać, połamać je palcami lub zostawić ćwiartki – jak kto woli. Drobne wyglądają średnio atrakcyjnie, mówiąc oględnie.Kiedy
orzechy są już przygotowane, wrzucam je do rondla lub na głęboką patelnię (nawet wolę, bo ma nieprzywieralne dno). Dodaję
masło,
cukier,
miód i podgrzewam całość, do rozpuszczenia tych składników.
Orzechów nie trzeba smażyć – skarmelizują się na placku.Już można włączyć piekarnik – niech się nagrzeje do 180 st. C.Teraz zagniatam ciasto – siekam
masło z
mąką, dodaję
jajka,
cukier,
miód (jeśli jest zbyt mocno skrystalizowany – a tak bywa przy naturalnym miodzie, można go podgrzać). W letnim
mleku rozpuszczam
sodę i wlewam ją do ciasta. Wyrabiam porządnie ciasto, po czym dzielę je na dwie równe części. Wałkuję ciasto, lekko podsypując je
mąką, żeby się nie przykleiło do stolnicy, po czym wykładam blachę – tak samo z drugą. Obcinam nieco brzegi, żeby pozostała równa warstwa ciasta. Ciasto na razie jest dość niskie (ma około 4-5 mm), jednak po połączeniu wszystkich warstw będzie całkiem konkretnym ciachem.Ciasto
siedzi w dwóch blachach. Na jedno z nich przekładam wszystkie
orzechy, rozprowadzając je w miarę równą warstwą.Spód (ten bez
orzechów) piekę około 20 minut – z piekarnikami jednak różnie bywa, więc warto rzucić
okiem na ciasto już po 12-15 minutach. Jeśli zaczyna się robić brązowe, można je wyciągać. Górę piekę o 5 minut dłużej.Teraz trzeba poczekać, aż góra wystygnie – wtedy
zrobi się sztywna i łatwo będzie ją wyciągnąć z blachy. Wcześniej może pęknąć i trzeba będzie ciasto sztukować.Masa budyniowa –
mleko wlewam do dowolnego naczynia i wsypuję do niego obie
mąki (pszenną i ziemniaczaną), po czym zatrudniam dowolnego członka rodziny, żeby to mieszał.W dużym rondlu (lub znowu ulubionej głębokiej patelni) rozpuszczam
masło, dodaję
cukier,
cukier z
wanilią, po czym wlewam powoli
mleko, cały czas mieszając docelową masę. Palnik mam ustawiony na średnią temperaturę, żeby wszystko nagle się nie ścięło i nie wykipiało. Mieszam do czasu, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Wyłączam palnik, jeszcze ciepłą masę przelewam na dolny placek i rozprowadzam ją dość równo. Przykrywam górnym plackiem. Całość musi nieco przestygnąć, po czym wstawiam blachę do lodówki.Orzechowiec powinien odpoczywać co najmniej przez 12 godzin, ponieważ placki same w sobie są dość suche. Po tym czasie przejmą wilgoć z masy budyniowej i nieco napęcznieją. Smacznego!

Podobne przepisy

Piernik przekładany
powidłem śliwkowym
Keks

Murzynek

Sernik
mascarpone na
migdałowym spodzie

Bułeczki maślane z
rodzynkami