ßßß
Składniki6 jajsólpieprzokoło 200 g szprotówkilka gałązek pietruszki lub koperku1 łyżka majonezu lightCzas przygotowania: 15-20 minJaja faszerowane – ile osób, tyle pomysłów. Na farsz nadaje się chyba wszystko, co jest jadalne :)Dziś proponuję jaja faszerowane szprotkami, czyli raczej dość słone. Gotuję jajka na twardo, studzę, kroję na pół. Delikatnie, żeby nie uszkodzić białek, wyciągam żółtka i przekładam je do jakiejś miski. Odkładam tyle szprotów, ile mam połówek jaj – w tym wypadku 12. Pozostałe szproty dodaję do żółtek. Ja użyłam 2 puszek po 170 g – po odlaniu oleju, zostaje po około 100 g rybek. Siekam pietruszkę lub koperek i dodaję do żółtek i szprotów – zostawiam kilka listków do dekoracji. Lekko (naprawdę lekko) solę i dodaję świeżo zmielonego pieprzu. Rozgniatam składniki widelcem, dodaję jedną łyżkę majonezu, żeby powstała zwarta masa.Faszeruję jajka, na każdej połówce kładę listek pietruszki i jedną rybkę. Zapach dość intensywny i nie każdy ryby lubi, ale mnie nie przeszkadza. A smak jest naprawdę całkiem do rzeczy :)
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieGalaretka drobiowa z jajkiemPlacek wielkanocny z jajami