Wykonanie

Składniki6 jaj
sólpieprzokoło 200 g
szprotówkilka gałązek
pietruszki lub
koperku1 łyżka
majonezu lightCzas przygotowania: 15-20 min
Jaja faszerowane – ile osób, tyle pomysłów. Na farsz nadaje się chyba wszystko, co jest jadalne :)Dziś proponuję
jaja faszerowane
szprotkami, czyli raczej dość słone. Gotuję
jajka na twardo, studzę, kroję na pół. Delikatnie, żeby nie uszkodzić
białek, wyciągam
żółtka i przekładam je do jakiejś miski. Odkładam tyle
szprotów, ile mam połówek jaj – w tym wypadku 12. Pozostałe
szproty dodaję do
żółtek. Ja użyłam 2 puszek po 170 g – po odlaniu
oleju, zostaje po około 100 g rybek. Siekam
pietruszkę lub
koperek i dodaję do
żółtek i
szprotów – zostawiam kilka listków do dekoracji. Lekko (naprawdę lekko)
solę i dodaję świeżo zmielonego
pieprzu. Rozgniatam składniki widelcem, dodaję jedną łyżkę
majonezu, żeby powstała zwarta masa.Faszeruję
jajka, na każdej połówce kładę listek
pietruszki i jedną
rybkę. Zapach dość intensywny i nie każdy
ryby lubi, ale mnie nie przeszkadza. A smak jest naprawdę całkiem do rzeczy :)

Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Galaretka drobiowa z
jajkiemPlacek wielkanocny z
jajami