ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z suszoną kiełbasą i koperkiem

Pasta jajeczna z suszoną kiełbasą i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Jedną z najczęściej przeglądaną przeze mnie ostatnio książką kulinarną jest "Three good things", której autorem jest Hugh Fearnley-Whittingstall. Książkę kupiłam w zestawie z inną jego pozycją(oczywiście sama sobie zestawiłam, ale trudno przejść obojętnie obok promocji;)), a mianowicie "River Cottage every day" i nie ukrywam, że w planach mam zakup również "warzywnej wersji" River Cottage. Książki te mają bowiem to, co w książkach z przepisami lubię najbardziej - proste przepisy z ogólnie dostępnych składników. Nie będę jednak zajmowała się recenzją książki, choć jej zakup bardzo polecam. Na pewno na moich blogu znajdzie się wiele przepisów inspirowanych przepisami z wyżej wymienionych książek.
Dzisiejsza pasta jajeczna to dość luźna wersja przepisu Hugh'a na jajka z kiełbasą i pietruszką. Ciekawa jestem jakiej kiełbasy użył Hugh, ja wykorzystałam kawałek suszonej polskiej, a zamiast pietruszki użyłam koperku. Kromka domowej roboty żytniego chleba z tą jajeczną pastą na wierzchu smakowała wybornie, chyba nie tylko dlatego, że ja wszystko co z jajek uwielbiam.
kawałek kiełbasy podsuszonej
3 jajka
3 łyżki majonezu
sól i pieprz
1 łyżka siekanego koperku
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i wkładamy do miski, po czym rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki i mieszamy z masą jajeczną. Smarujemy pajdy chleba i posypujemy koperkiem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/pasta-jajeczna-z-suszona-kiebasa-i.html