Wykonanie
Bardzo prosta i szybka przekąska - farsz nieco zaskakujący, przynajmniej tak stwierdzili moi goście. A wykorzystałam do niego po prostu kawałek domowego pasztetu upieczonego przed świętami. Bardzo to było smaczne.
składniki:
jajka,pasztet - może być taki pieczony w domu albo z puszki
majonezkopereksałatamarchewkado smaku:
sól,
papryka słodka, ew.
pieprzsposób przygotowania: 6
jajek umyłam i włożyłam do rondla, zalałam je zimną
wodą i dodałam 1 małą łyżeczkę
soli, doprowadziłam do wrzenia a następnie przykryłam rondel pokrywką i zestawiłam z ognia. Zostawiłam tak na 10 min. po czym gorącą
wodę odlałam i zalałam
jajka zimną żeby ostygły.
Potem obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki. Delikatnie wyjęłam
żółtka i przełożyłam je do miski. Dodałam ok. 100 g pasztetu - pieczonego przez siebie pasztetu z
wieprzowiny, ale może być też taki z puszki. Pasztetu powinno być objętościowo przynajmniej tyle ile
żółtek. Dodałam też 4 łyżeczki
majonezu i garść posiekanych listków
koperku. Zmiksowałam na gładką masę. Doprawiłam ją odrobiną
soli i
papryki słodkiej. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam porcje do każdego
białka.
Jajka ułożyłam na sałacie i przybrałam
koperkiem oraz "kwiatkami" z plasterków gotowanej
marchewki.