ßßß Cookit - przepis na Jadalne dekoracje wielkanocny stół

Jadalne dekoracje wielkanocny stół

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was kilka inspiracji związanych z Wielkanocą. Pomysły te wielokrotnie mignęły mi na Pintereście, więc i ja postanowiłam je przygotować. Jadalna dekoracja na stole będzie miłym urozmaiceniem, a może nawet zachęci małych niejadków do zjedzenia jajek. Osobiście przyznam się, że za jajkami nie przepadam i Wielkanoc pod względem ich konsumpcji mogłaby dla mnie nie istnieć, aczkolwiek w tak uroczej postaci nawet i mnie kuszą, by ich spróbować.
Muchomorki z jajek
Składniki:
(na dwie sztuki)
2 jajka
2 pomidory
majonez
sałata
koperek
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odkrawamy po 1/3 z każdego pomidora i wydrążamy miąższ z pestkami. Z jajek odcinamy kawałek spodu, aby stały stabilnie. Na czubek jajek nakładamy pomidora, a z majonezu robimy kropeczki. Gotowe grzybki układamy na talerzu wyścielonym sałatą. U podnóży jajek możemy ułożyć także cząstki koperku. Smacznego!
Myszki z jajek
Składniki
(na cztery sztuki)
2 jajka
2 rzodkiewki
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
kawałek szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy je wzdłuż na pół. W każdej połowie robimy nożem małe nacięcia w miejscu gdzie będą później oczy, nos oraz uszy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a szczypior w paski. Z największych plasterków rzodkiewki robimy uszy, z ziarenek pieprzu oczy, z ziela angielskiego noski, natomiast ze szczypiorku wąsiki. Gotowe myszki układamy na liściach sałaty. Smaczn e go!
Kurczaczki z jajek
Składniki:
(na 4 sztuki)
4 jajka
kawałek marchewki
8 ziarenek pieprzu
2-3 łyżeczki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Z jajek odkrawamy górną część, na około 2/3 wysokości (jeśli nie używacie specjalnych podstawek , wówczas z jajek odetnijcie po kawałku spodu, aby stały stabilnie). Wydrążamy żółtka i mieszamy je z majonezem, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełniamy białka, tak aby wystawała ponad krawędź i przykrywamy odciętymi kawałkami jajek. Z ziarenek pieprzu robimy oczy, a z marchewki podzielonej na mniejsze kawałki dzioby . Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/jadalne-dekoracje-wielkanocny-sto.html