Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was kilka inspiracji związanych z Wielkanocą. Pomysły te wielokrotnie mignęły mi na Pintereście, więc i ja postanowiłam je przygotować. Jadalna dekoracja na
stole będzie miłym urozmaiceniem, a może nawet zachęci małych niejadków do zjedzenia
jajek. Osobiście przyznam się, że za
jajkami nie przepadam i Wielkanoc pod względem ich konsumpcji mogłaby dla mnie nie istnieć, aczkolwiek w tak uroczej postaci nawet i mnie kuszą, by ich spróbować.
Muchomorki z
jajekSkładniki:(na dwie sztuki)2
jajka2
pomidorymajonezsałatakoperekPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Odkrawamy po 1/3 z każdego
pomidora i wydrążamy miąższ z pestkami. Z
jajek odcinamy kawałek
spodu, aby stały stabilnie. Na czubek
jajek nakładamy
pomidora, a z
majonezu robimy kropeczki. Gotowe
grzybki układamy na talerzu wyścielonym
sałatą. U podnóży
jajek możemy ułożyć także cząstki
koperku. Smacznego!
Myszki z
jajekSkładniki(na cztery sztuki)2
jajka2
rzodkiewki4 ziarenka
ziela angielskiego8 ziarenek
pieprzukawałek
szczypiorkuPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy je wzdłuż na pół. W każdej połowie robimy nożem małe nacięcia w miejscu gdzie będą później oczy, nos oraz uszy.
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a
szczypior w paski. Z największych plasterków
rzodkiewki robimy uszy, z ziarenek
pieprzu oczy, z
ziela angielskiego noski, natomiast ze
szczypiorku wąsiki. Gotowe myszki układamy na liściach
sałaty. Smaczn e go!
Kurczaczki z
jajekSkładniki:(na 4 sztuki)4
jajkakawałek
marchewki8 ziarenek
pieprzu2-3 łyżeczki
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. Z
jajek odkrawamy górną część, na około 2/3 wysokości (jeśli nie używacie specjalnych podstawek , wówczas z
jajek odetnijcie po kawałku
spodu, aby stały stabilnie). Wydrążamy
żółtka i mieszamy je z
majonezem, następnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotową masą napełniamy
białka, tak aby wystawała ponad krawędź i przykrywamy odciętymi kawałkami
jajek. Z ziarenek
pieprzu robimy oczy, a z
marchewki podzielonej na mniejsze kawałki dzioby . Smacznego!