ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pastą z kurczaka

Jajka faszerowane pastą z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jajka, tym razem z pastą z kurczaka. Jest to przepis, który bazuje na recyklingu w kuchni. Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu, śmiało możecie użyć je do zrobienia farszu do jajek.
Składniki:
3 jajka
ugotowane mięso (u mnie 2 udka z kurczaka)
1 stołowa łyżka majonezu
pół cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
pół łyżki świeżego soku z cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ugotowane mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.Jajka przecinamy na pół wzdłuż, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. W miseczce żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mięso z kurczaka drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięs, dodajemy do pozostałych składników. Gotową pastą wypełniamy białka i chłodzimy, co najmniej przez pół godziny. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/jajka-faszerowane-pasta-z-kurczaka.html