Wykonanie

Składniki
pierś z kurczaka (ok. 70 dag)1 duża
marchew1
pietruszkapęczek
natki pietruszki5 jaj
sólmaggi1 opakowanie
żelatynyCzas przygotowania: 60 min plus 120 min w lodówce
Galaretka – niektórzy lubią, inni mają awersję do tej formy jedzenia. Ja należę do tych pierwszych. Może się trząść, nie ma to dla mnie znaczenia. Jak dobrze zrobiona, to ją zjem.Kiedyś też mnie ogarniała niechęć do
galaretek. Zdarzyło mi się kilka
razy być poczęstowaną w różnych miejscach tą potrawą. Wszystko było ok, dopóki nie trafiała się jakaś chrząstka. Brrrr… Coś okropnego. Dlatego ja proponuję skorzystać
z piersi kurczaka. Ładnie je oczyścić, żeby nie zostało nic, co by mogło wpłynąć negatywnie na odbiór posiłku.Nalewam do garnka około 2,5 litra
wody i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam
kurczaka. Mnie się udało dostać takiego "prawdziwego" i zdecydowanie polecam. Czuć smak
mięsa, a nie karmy… Obieram
marchew i
pietruszkę, i dodaję do
kurczaka. Zostawiam na 30-40 minut na średnim ogniu. Pod koniec doprawiam jedynie
solą i
maggi.W międzyczasie gotuję 5
jajek na twardo i zasuwam do ogrodu po
pietruszkę. Co prawda jeszcze zima, ale parę łodyżek już wyszło i wypuściły śliczne listki. Jeśli będziecie siali kiedyś
pietruszkę, zdecydowanie polecam taką z ozdobnymi liśćmi. Smak w niczym nie ustępuje takiej najpopularniejszej
pietruszce, a liście są sztywniejsze, bardziej postrzępione i fajniej wyglądają na talerzu.
Jaja powinny być gotowe, więc je studzę i obieram, po czym kroje na połówki. Mam przygotowanych 10 salaterek, w których układam połówki
jajek żółtkiem w dół. Do tego po parę listków
pietruszki i po 3-4 plasterki ugotowanej
marchwi. Miała być też
pietruszka, ale jej kolor mnie nie przekonał, więc tym razem poszła w odstawkę. Kroję na plastry
kurczaka i też układam w salaterkach.Do
bulionu dodaję opakowanie
żelatyny (ta, której używam, jest właśnie na 2,5 litra
wody). Mieszam, żeby się rozpuściła. Zalewam teraz to, co ułożyłam w salaterkach i zostawiam do przestygnięcia. Później wkładam salaterki do lodówki i jakieś 2 godziny później
galaretki mogą lądować na talerzu. Odrobina
cytryny i można jeść :) Smacznego!




Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Jaja faszerowane
pieczarkamiPlacek wielkanocny z
jajamiŻurek
Jaja faszerowane
szprotkami