Wykonanie
Bigos
Składniki2 kg
kapusty kiszonej3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 kg
mięsa0,5 kg
boczku0,5 kg
kiełbasy40 g suszonych podgrzybków30 dag suszonych
śliwekpapryka w proszku
vegetasólpieprzCzas przygotowania: 160 minPrzepis na: BigosJeszcze tak w duchu niedawnych Świąt kilka słów na temat bigosu. Nie
będę truła, że to bigos królewski, czy
myśliwski – o tym ostatnim często się słyszy, że
kapusta w garnku,a
mięso w lesie. Mój bigos to zwykły bigos ;) Za to bardzo smaczny.
Kapustę kiszoną płuczę i przekładam do dużego garnka. Dodaję 3
liście laurowe, 5 ziaren
ziela angielskiego i szczyptę
kminku (w ziarenkach, nie mielonego). Zalewam to 1 l
wody i gotuję około 1 godziny. Po godzinie dodaję
mięso pokrojone na kostkę (u mnie jest to
szynka wieprzowa, ale może być każde inne – zależy, co kto lubi). Dodaję też nieco
czerwonej papryki w proszku i duszę kolejną godzinę. W międzyczasie zalewam
suszone grzyby letnią
wodą i odstawiam na około pół godziny.Dodaję do mojego bigosu pokrojony na kostkę dość
chudy boczek i pokrojoną na kostkę lub plasterki
kiełbasę. Wrzucam też namoknięte
grzyby i
suszone śliwki. Doprawiam
vegetą, a jak ktoś woli
mieć ostrzejszy bigos, to jeszcze
sól i
pieprz.To wszystko duszę jeszcze około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.Bigos można oczywiście dusić i dusić. Im dłużej, tym smaczniejszy. Natomiast to wersja taka na szybko. Z takiej ilości zawsze zostaje na tyle bigosu, że przekładam go do słoi. Jeśli zdążył wystygnąć, podgrzewam i kiedy jest gorący, wkładam do słoja. Zakręcam go i odwracam dnem do góry. Dzięki temu samoistnie się wekuje i po wystygnięciu można przechowywać go dość długo w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.Podobne przepisy
Podwędzane swojskie
wędlinyPierogi z
mięsem i
kapustąZielona sałatka zimowa
Schab w
sosie śliwkowym po staropolsku
Zapiekanka rustykalna