Wykonanie
Bigos gotowałam na święta, ale robię go kilka
razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.Składniki:2 słoiki
kapusty kiszonej z
marchewką1 średnia główka
kapustyduża garść
suszonych grzybów3
udka z kurczaka2 duże
piersi z kurczakaokoło 1 kg
łopatki wieprzowej1/2 kg
boczku wędzonego5-6 lasek
kiełbasy (jakiej lubicie)kilka
śliwek kalifornijskich bez pestekkilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegokila ziaren
pieprzu2 kostki
mięsne2 kostki
grzybowe2 szklanki
wina czerwonego wytrawnego1 opakowanie
przyprawy do bigosu
sól i
pieprzŁopatkę kroimy w grubą kostkę.
Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną
łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi,
ziele angielskie,
liście laurowe, ziarenka
pieprzu oraz
suszone grzyby.
Wszystko podlewamy
wodą i gotujemy do miękkości udek.
Kiedy
mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z
kapusty udka i piersi.
W
między czasie główkę
kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka.
Zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Na tłuszczu pozostały ze
smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki
kiełbasę.
Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z
kiszoną kapustą dodajemy podsmażony
boczek, podsmażoną
kiełbasę, obrane
mięso, odcedzoną
kapustę, kostki
mięsne, kostki
grzybowe oraz
przyprawę do bigosu.
Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy
wodą. Zagotowujemy.
Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę
suszone śliwki.
Po dodaniu
śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego
wino i dokładnie mieszamy.
Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!