Wykonanie
Robicie często naleśniki? Bo ja tak. Po latach prób w tym także tych nieudanych,
mogę śmiało powiedzieć iż mam przepis na naleśnika idealnego.Sekretem jest gazowana
woda, która w połączeniu z
mlekiem nadaje naleśnikowi tej puszystości, którą tak lubię.

Składniki:(porcja na 2 naleśniki)200 ml
mleka150 ml
wody gazowanej10 dkg
mąki pszennej (500-setka)1
jajko1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1 łyżka
oleju roślinnego1
brzoskwinia1
banankilka kulek
winogrona1/2
serka homogenizowanego o smaku waniliowym4 łyżki
dżemu truskawkowegocukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W misce rozbić
jajko. Dodać
cukier,
sól,
mleko i
wodę. Połączyć, po czym wsypać
mąkę i ubijać do rozbicia grudek.Do garnka dodać
dżem truskawkowy i pokrojoną w ćwiartki
brzoskwinię. Smażyć przez około 4 minuty na małym ogniu.Na patelnię wlać połowę
oleju.Rozgrzać
olej, po czym wylać połowę ciasta naleśnikowego i smażyć na średnim ogniu. Naleśnik smażyć do momentu aż będzie rumiany, około 2 minuty z każdej strony.Gdy już gotowy, wyjąć na talerz, połowę posmarować połową
serka homogenizowanego, drugą połowę
brzoskwinią w
dżemie. Dodać pokrojoną w plasterki połówkę
banana i kilka kulek
winogrona. Złożyć na pół.Posypać
cukrem pudrem. Pycha. Smacznego.