ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru1 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli12,5 dkg margaryny4 jajka0,5 kg jabłek20 dkg jagód lub borówek2 łyżki kisielu truskawkowego1 łyżka cukru kryształuPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek, sól, sodę oraz margarynę. Posiekać składniki nożem. Gdy lekko już połączone dodać 4 żółtka i kwaśną śmietanę. Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć nią brytfankę. Drugą połowę włożyć na 20 minut do zamrażalnika.Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, dolać łyżkę wody i smażyć przez 6-7 minut na małym ogniu. Moje jabłka były twarde i potrzebowały takiego zabiegu, były też kwaśne więc dodałam 2 łyżki cukru. Jeśli Wasze jabłka są miękkie możecie pominąć ten etap.Po zdjęciu z ognia jabłka wymieszać z jagodami. Wyłożyć równomiernie na ciasto.W naczyniu ubić na sztywno białka. Dodać szczyptę soli przed rozpoczęciem ubijania. Gdy ubite, dodać cukier i kisiel. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Gotową masą białkową zalać owoce w cieście.Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika. Utrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć po górze ciasta.Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie posypać cukrem pudrem.Można podawać z bitą śmietaną, smakuje rewelacyjnie. Smacznego!