Wykonanie
Weekendowe ciasto rodzinne … spełniające oczekiwania moich domowników, czyli … ciasto
czekoladowe … ciasto z kremem …
czekolada … Polecam, na pewno Wam posmakuje.
Składniki na ciasto
czekoladowe220 g
mąki pszennej4
jajka (w temperaturze pokojowej)200 ml
mleka (w temperaturze pokojowej)180 ml
oleju rzepakowego1 szklanka
cukru2 kopiaste łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
słonecznikową:200 g
ziaren słonecznika1 szklanka
cukru2 budynie
wanilioweok. 3/4 litra
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 g
masłaSkładniki na polewę:50 g
masła50 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
kakao3 łyżki
cukruWykonanie:Ciasto
czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem i
olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję.
Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Masa słonecznikowa:W małym naczyniu, w 250 ml zimnego
mleka rozrabiamy 2 budynie z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej. W garnku zagotowujemy pozostałe
mleko, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy.
Budyń powinien być dość gęsty.Na suchej patelni prażymy
ziarna słonecznika (uważamy, aby nie przypalić). Gdy
słonecznik się podpraży dodajemy
cukier i mieszamy do czasu, aż
cukier zacznie się karmelizować (
cukier nie musi się cały rozpuścić,
ziarna słonecznika będą wyglądały jak obtoczone w cukrze). Mieszaninę
słonecznika i
cukru przekładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do garna z
budyniem dodajemy
masło oraz zblendowaną masę słonecznikowa (składniki mogą być jeszcze ciepłe). Całość miksujemy od uzyskanie gładkiej, jednolitej masy i odstawiamy do przestygnięcia.Ciasto
czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem
słonecznikowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniego blatu. Cienka warstwa kremu będzie stanowiła bazę pod
polewę czekoladową.
Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy
cukier i
kakao. Dodajemy
masło oraz
śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta.Smacznego!