ßßß




Składniki na ciasto czekoladowe220 g mąki pszennej4 jajka (w temperaturze pokojowej)200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)180 ml oleju rzepakowego1 szklanka cukru2 kopiaste łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę słonecznikową:200 g ziaren słonecznika1 szklanka cukru2 budynie wanilioweok. 3/4 litra mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g masłaSkładniki na polewę:50 g masła50 g gorzkiej czekolady50 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kakao3 łyżki cukruWykonanie:Ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Masa słonecznikowa:W małym naczyniu, w 250 ml zimnego mleka rozrabiamy 2 budynie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Budyń powinien być dość gęsty.Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika (uważamy, aby nie przypalić). Gdy słonecznik się podpraży dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować (cukier nie musi się cały rozpuścić, ziarna słonecznika będą wyglądały jak obtoczone w cukrze). Mieszaninę słonecznika i cukru przekładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do garna z budyniem dodajemy masło oraz zblendowaną masę słonecznikowa (składniki mogą być jeszcze ciepłe). Całość miksujemy od uzyskanie gładkiej, jednolitej masy i odstawiamy do przestygnięcia.Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem słonecznikowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniego blatu. Cienka warstwa kremu będzie stanowiła bazę pod polewę czekoladową.Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta.Smacznego!