ßßß Cookit - przepis na Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

nazwa

Wykonanie

Weekendowe ciasto rodzinne … spełniające oczekiwania moich domowników, czyli … ciasto czekoladowe … ciasto z kremem … czekolada … Polecam, na pewno Wam posmakuje.
Składniki na ciasto czekoladowe
220 g mąki pszennej
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
180 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę słonecznikową:
200 g ziaren słonecznika
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
ok. 3/4 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła
Składniki na polewę:
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)
W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Masa słonecznikowa:
W małym naczyniu, w 250 ml zimnego mleka rozrabiamy 2 budynie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Budyń powinien być dość gęsty.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika (uważamy, aby nie przypalić). Gdy słonecznik się podpraży dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować (cukier nie musi się cały rozpuścić, ziarna słonecznika będą wyglądały jak obtoczone w cukrze). Mieszaninę słonecznika i cukru przekładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do garna z budyniem dodajemy masło oraz zblendowaną masę słonecznikowa (składniki mogą być jeszcze ciepłe). Całość miksujemy od uzyskanie gładkiej, jednolitej masy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem słonecznikowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniego blatu. Cienka warstwa kremu będzie stanowiła bazę pod polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa
Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/slonecznikowiec