ßßß



Składniki na ciasto czekoladowe220 g mąki pszennej4 jajka (w temperaturze pokojowej)200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)180 ml oleju rzepakowego1 szklanka cukru2 kopiaste łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę czekoladową:1 budyń śmietankowy + 400 ml mleka1 kopiasta łyżka kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru150 g masła100 g uprażonych orzechów włoskich50 g gorzkiej czekoladySkładniki na polewę:50 g masła50 g gorzkiej czekolady50 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kakao3 łyżki cukruDodatkowo:orzechy włoskie do przyozdobieniaWykonanie:Ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)W misce miksujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wyrasta na ok. 4 cm (przy zastosowaniu blaszki o wymiarach 25-30 cm), nie jest idealnie równe,ale za to pyszneMasa czekoladowa:W małym naczyniu, w 150 ml zimnego mleka rozrabiamy budyń z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kakao. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko z cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy). Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie masło, dodajemy posiekane orzechy i posiekana czekoladę. Mieszamy.Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem czekoladowy.Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta i dekorujemy orzechami.Smacznego!