Wykonanie
Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na dobrze zbudowanym,
czekoladowo-
orzechowym spodzie z lekko wyczuwalnym, gorzkim smakiem
kawy, idealnie zbilansowanym słodkim
kajmakiem. Jenym słowem, po prostu pyszny! Sernik bardzo zasmakował moje rodzince, zachęcam do upieczenia, nie tylko od święta.




Zainspirowana przepisem wypatrzonym na blogu „Kwestia Smaku”Składniki:Spód brownie100 g
gorzkiej czekolady 70 %3 łyżki
cukru60 g zmielonych
orzechów włoskich3 kopiaste łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej125 g
masła2
jajkaszczypta
soliMasa serowa1 kg
twarogu półtłustego3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru125 g
masłaNa wierzch masy serowej:150 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukruDodatkowo:250 g masy kajmakowejWykonanie:Do rondla wrzucamy połamaną
czekoladę i pokrojone w kostkę mało, podgrzewamy na małej mocy palnika do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy (może być lekko ciepła) wbijamy
jajka, dodajemy zmielone
orzechy,
mąkę, proszek,
sól i
kawę rozpuszczalną. Całość mieszamy i przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, sam spód. Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i pieczemy 10 min. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy masą kajmakową.Masa serowa
Twaróg mielimy 2-krotnie lub blendujemy na gładką masę, ja zblendowałam. W większej misce ucieramy
jajka z
cukrem,
masłem i
mąką ziemniaczana, a następnie dodajemy po łyżce
ser i ucieramy do uzyskanie jednolitej masy. Jeżeli nie chce się Wam ucierać masy serowej możecie ją zmiksować, ale nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na brownie, posmarowane masą kajmakową przekładamy masę
serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w temperaturze 170 st. C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę to 150 st. C i pieczemy 40 min. Otwieramy piekarnik, ostrożnie wyciągamy sernik, polewamy go
jogurtem rozmieszanym z
cukrem, i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, nadal w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik ostawiamy do wystygnięcia, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.Smacznego!