ßßß


Z przepisu wychodzi 8 bułek wielkości ok.12 cm.Składnik:500 g mąki razowej200 g mąki pszennej poznańskiej12 g suchych drożdży100 g margaryny3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda1 1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki siemienia lnianego + ziarna do posypania bułek1/3 szklanki ziaren słonecznika + ziarna do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułekWykonanie:Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy ziarna słonecznika, siemienia lnianego, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości pomarańczy, podsypujemy mąką i formujemy podłużne bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch lekko nacinamy w trzech miejscach ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 st. C.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.