Wykonanie
Na śniadanie … pszenne bułeczki domowego wypieku! Puszysty biały środek … rumiana chrupiąca skórka i delikatny
maślany smak. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają :-).



Składnik na 20 bułeczek:700 g
mąki pszennej poznańskiej12 g suchych
drożdży125 g
masła2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:1
jajko do posmarowania
bułekWykonanie:Do większej miski przesiewamy
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy
masło z
mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące
mleko z
masłem. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy
mąką i formujemy
bułki podwijając ciasto pod spód.
Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st. C (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.Smacznego!
