ßßß


Z przepisu wychodzi ok.15 bułekSkładnik:400 g mąki pszennej poznańskiej200 g mąki razowej12 g suchych drożdży100 g margaryny1 1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soliDodatkowo:1 jajko do posmarowania bułekWykonanie:Do większej miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy mąką i formujemy bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (temperatura180 st. C.) na ok. 25 – 30 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.Smacznego!