Wykonanie
Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką i delikatnym, mięciutkim środkiem. Idealne na śniadanie, dzieci je uwielbiają. Polecam!



Z przepisu wychodzi ok.15
bułekSkładnik:400 g
mąki pszennej poznańskiej200 g
mąki razowej12 g suchych
drożdży100 g
margaryny1 1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:1
jajko do posmarowania
bułekWykonanie:Do większej miski przesiewamy
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy
margarynę z
mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące
mleko z
margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, podsypujemy
mąką i formujemy
bułki podwijając ciasto pod spód.
Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika (temperatura180 st. C.) na ok. 25 – 30 minut do czasu, aż bułeczki ładnie się zarumienią.Smacznego!