ßßß
Cookit - przepis na Papryka faszerowan kaszą jaglaną i grzybami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Papryka faszerowan kaszą jaglaną i grzybami
Składniki
Papryka
Kasza jaglana
Grzyby
Śmietana 18%
Cebula
Olej rzepakowy
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy
Ser
Ser cheddar
Wykonanie
Faszerowane
papryki
kaszą jaglaną
i pachnącymi lasem
grzybami
… zapieczone w aromatycznym sosie z
suszonych pomidorów
… na wierzchu z chrupiącą skórką
serowo
–
pomidorową
.
Składniki:3 duże
papryki
3 szklanki
kaszy jaglanej
około 1/2 kg
grzybów
leśnych lub więcej (u mnie podgrzybki)3/4 szklanki
śmietany 18%
1 duża
cebula
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
sól
,
pieprz
do smakuDodatkowo:
sos pomidorowy
z tego przepisuświeżo potarty
ser
(
cheddar
)Wykonanie:
Kaszę jaglaną
gotujemy w wodzie na sypko.
Papryki
przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy nasion. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy
sos pomidorowy
, zostawiając 4-5 łyżek sosu do polania
papryk
. Odstawiamy.
Grzyby
dokładnie obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą
wodą
, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę
szatkujemy w drobną kosteczkę i szklimy na
oleju
, dodajemy
grzyby
i smażymy do miękkości. Do miski przesypujemy
kaszę jaglaną
i przekładamy usmażone
grzyby
, dodajemy
pietruszkę
,
śmietanę
,
sól
i
pieprz
. Mieszamy i faszerujemy
papryki
.
Papryki
zapełnione po brzegi farszem układamy na
sosie pomidorowym
, na wierzch rozkładamy pozostały
sos pomidorowy
i posypujemy potartym
serem
.
Papryki
wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut ( czas zależy od wielkości
papryk
) i zapiekamy w temperaturze 180 st. C.Smacznego!
Źródło:
http://www.kawaiczekolada.pl/papryka-faszerowan-kasza-jaglana-i-grzybami-lesnymi
Przepisy powiązane
Grzyby smażone z cebulką i zieloną pietruszką
Sos grzybowy
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą
Zupa grzybowa
Faszerowana papryka farszem wegetariańskim
Składniki powiązane (0)