ßßß





Składniki:3 duże papryki3 szklanki kaszy jaglanejokoło 1/2 kg grzybów leśnych lub więcej (u mnie podgrzybki)3/4 szklanki śmietany 18%1 duża cebula2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz do smakuDodatkowo:sos pomidorowy z tego przepisuświeżo potarty ser ( cheddar)Wykonanie:Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie na sypko. Papryki przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy nasion. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, zostawiając 4-5 łyżek sosu do polania papryk. Odstawiamy.Grzyby dokładnie obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy grzyby i smażymy do miękkości. Do miski przesypujemy kaszę jaglaną i przekładamy usmażone grzyby, dodajemy pietruszkę, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i faszerujemy papryki. Papryki zapełnione po brzegi farszem układamy na sosie pomidorowym, na wierzch rozkładamy pozostały sos pomidorowy i posypujemy potartym serem. Papryki wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut ( czas zależy od wielkości papryk) i zapiekamy w temperaturze 180 st. C.Smacznego!