ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

Klasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek lubię go jeść właśnie tak jak to przedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo to właśnie smak babcinej kuchni i wspomnienie dzieciństwa...
Korzystajmy więc ze świeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy.
Sos grzybowy
Składniki:
500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
1 duża cebula
150 ml śmietany 18%
sól
pieprz
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby czyścimy szczoteczką, nie powinno się ich myć, bo nasiąkają wodą jak gąbka ! Następnie kroimy je w plastry.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, do momentu aż będzie szklista. Przekładamy ją do garnka, dorzucamy do niej pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu około 30 minut, do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Następnie do sosu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy. Jeśli sos wyjdzie za rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki. Podajemy posypany natką z pietruszki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/sos-grzybowy.html