ßßß



Składniki na muffiny:2 szkl. mąki pszennej¾ szkl. maku¾ szkl. cukru2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szkl. jogurtu naturalnego¾ szkl. mleka100 ml oleju50 g białej czekolady1 łyżka aromatu rumowego lub 3 łyżki rumuSkładniki na krem:400 ml śmietany kremówki150 g białej czekoladyDodatkowo:draże śmietankowe na oczydraże czerwone, pomarańczowe, brazowe na noskiprecleWykonanie:Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę, mak, mieszamy. W drugim naczyniu rozrabiamy mleko, jogurt, olej oraz aromat rumowy. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremek wkładając do każdej babeczki po kostce czekolady. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.Krem z białą czekoladąCzekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli dolewamy białą czekolada nadal miksując.Muffiny dekorujemy kremem, zdobimy drażami i preclami.Smacznego!