Wykonanie
Aromatyczne, wilgotne babeczki z kremem z
bitej śmietany i
białej czekolady. Idealne na świąteczny stół. Polecam, dzieci za nimi przepadają!




Składniki na muffiny:2 szkl.
mąki pszennej¾ szkl.
maku¾ szkl.
cukru2 płaski łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ szkl.
jogurtu naturalnego¾ szkl.
mleka100 ml
oleju50 g
białej czekolady1 łyżka
aromatu rumowego lub 3 łyżki
rumuSkładniki na krem:400 ml
śmietany kremówki150 g
białej czekoladyDodatkowo:draże
śmietankowe na oczydraże czerwone,
pomarańczowe, brazowe na noskiprecleWykonanie:Do naczynia przesiewamy
mąkę dodajemy
cukier, proszek,
sodę,
mak, mieszamy. W drugim naczyniu rozrabiamy
mleko,
jogurt,
olej oraz
aromat rumowy. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremek wkładając do każdej babeczki po kostce
czekolady. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.Krem z
białą czekoladąCzekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną, odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli dolewamy
białą czekolada nadal miksując.Muffiny dekorujemy kremem, zdobimy drażami i preclami.Smacznego!