Wykonanie

'
Czekolada uważana jest od dawien dawna za afrodyzjak, a dodatkowo jest w stanie poprawić nam humor. Nic więc
dziwnego, że kusi swoją magiczną mocą i nie łatwo się jej oprzeć.

Za kilka dni świętują zakochani, coraz więcej serduszek pojawia się wokół.....Małe symboliczne
ciasteczko z dużą dawką
czekolady i
cukrową, serduszkową ozdobą , które możemy przygotować dla kogoś nam bliskiego, może wywoła serdeczny uśmiech na twarzy i delikatny rumieniec....., a o rozkoszy podniebienia nie muszę chyba wspominać.Niby zwykłe, a niezwykle lubiane przez wszystkich babeczki, czyli muffinki przygotowałam z dodatkiem
białej czekolady i z ciemną
polewą czekoladową . Jak zawsze łatwe, szybkie w przygotowaniu i oczywiście niezastąpione w każdej sytuacji: i na co dzień i od święta.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2
jajka150 g
jogurtu naturalnego4 łyżki
oleju / arachidowy /2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
rumu1 tabliczka
białej czekoladyoraz150 g
gorzkiej czekolady100 ml słodkiej
śmietanki /najlepiej kremówki/cukrowa posypka do dekoracjiWykonanie:Przygotować dwie miseczki.W jednej wymieszać składniki suche, w drugiej mokre.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia się składników.Dodać posiekaną
czekoladę, delikatnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut.Po upieczeniu przełożyć na kratkę i przestudzić.Zagotować
śmietanę, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną
gorzką czekoladę.Mieszać do utworzenia się gęstej polewy.Polać wystudzone babeczki/nie żałować / i posypać serduszkami.